Στο ηχητικό έργο ακούγονται το δημοτικό τραγούδι από την Πελοπόννησο “Να ‘σαν τα νιάτα δυο φορές” (ερμηνεία Γιώργος Παπασιδέρης), και αποσπάσματα από το βιβλίο bluets, Maggie Nelson σε ελεύθερη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά από την Ερμίνα Αποστολάκη.
Στις 21 Απριλίου του 2020 ο Charles Melman στο κείμενο του με τίτλο Διανοητικός εγκλεισμός μεταξύ άλλον αναφέρει: “Ποτέ δεν καταφέραμε να αποφασίσουμε ποια είναι η αιτία του καλού, αλλά αντιθέτως είμαστε συνήθως σύμφωνοι όσον αφορά αυτό που είναι η αιτία του κακού. Λοιπόν την σήμερον ημέρα ποιος θα αρνηθεί το προφανές του ότι αυτό ονoμάζεται «ιός». Αόρατος όσον αφορά στο πεδίο των αναπαραστάσεων αν μη τι άλλο από τις βλάβες που προκαλεί, παρεισφύοντας εν αγνοία μας, κύριος του παιχνιδιού στο βαθμό που διατάσσει τις συμπεριφορές, απομονώνοντας τον καθένα στην ιδιωτικότητα της μοναδικότητάς του, αποφασίζει για τη ζωή και το θάνατο σύμφωνα με τα καπρίτσια του και χωρίς να γνωρίζουμε πως να τον κολακέψουμε.” (μτφρ. Γιώργος Δημητριάδης)
Ο Sigmund Freud χρησιμοποίησε τον όρο σκοποφιλία για να περιγράψει, να αναλύσει και να εξηγήσει την έννοια του Schaulust, της ευχαρίστησης του κοιτάζειν, μια περιέργεια την οποία θεωρούσε ένα μερικό ένστικτο έμφυτο στην παιδική διαδικασία του σχηματισμού της προσωπικότητας. Ωστόσο, άλλες ψυχαναλυτικές θεωρίες πρότειναν ότι οι πρακτικές της σκοποφιλίας μπορεί να οδηγήσουν στην υποχώρηση του σκοποφιλικού ανθρώπου από τον κόσμο της πραγματικότητας σε έναν αφηρημένο κόσμο φαντασίας.
Βάση των παραπάνω, με το ηχητικό μου έργο Κοιτάω, Κοιτάζω, Κοιτώ αναρωτιέμαι εφόσον το “κακό” μας οδηγεί σε μια παρατεταμένη διαδικασία του κοιτάζειν, πως ορίζουμε την ευχαρίστηση, τη δυσφορία και τη στέρηση; Τι σημαίνει τελικά η ελπίδα;
Official website: https://erminapostolaki.com/
Sign up for Eye’s Walk Digital Festival’s newsletter.
Be the first one to know our next events and projects!